Sidor

måndag 5 april 2010

iPad, DRM och frihet

Apple har nu lanserat sin iPad. Den har placerats under samma ok som iPhone och iPod Touch, dvs applikationer kan bara laddas ner via AppStore.

Det innebär att en applikation måste godkännas av Apple (som kan underkänna en applikation på helt godtyckliga grunder) innan den kan installeras.

Detta står i bjärt kontrast till exempelvis en PC, där du inte bara kan installera vilka program som helst utan att be Microsoft, Linus Torvalds eller någon annan om lov; du kan installera vilket OS du vill på maskinen också. Du kan till och med, som t.ex. Linus Torvalds, skriva ditt eget OS och installera det. Om du har kunskap och ork.

Ta nu en liten funderare över detta; vad har denna frihet inneburit för PC:n?

Vi kan börja med att räkna upp några negativa saker:

  • Virus
  • Spyware
  • ... och all annan skit som gör saker på PC:n som vi inte vill...
Spam är ett annat fenomen som hör till den här kategorin eftersom massutskick av e-post görs m.h.a. program som oftast exekverar på en PC, ofta dessutom en PC vars ägare är intet ont anande om att hans/hennes maskin utnyttjas till detta...

Finns det något positivt då?
Jodå!

Kort sagt, allt som gör PC:n och internet till något att ha kommer ur det kreativa eldorado som en generell plattform som en PC utgör. Som en iPad inte är och kanske aldrig kommer att bli.

Då tycker några kanske att "vadå, det går ju att jailbreaka den?"

Jo men för det första: att jailbreaka är att bryta mot Apples restriktioner, det är inte meningen att det ska gå att göra så, och jag tror inte Apple tillåter det i sina licensavtal heller (men det har jag ärligt talat inte kontrollerat).

Jo men för det andra: jailbreak är bara delvis en lösning på problemet; den gör det möjligt att installera program från godtyckliga källor, men det finns fortfarande många saker som är mer eller mindre oöverstigligt svåra att åstadkomma i och med att allt i burken är proprietärt och hemligt.

Så det blir i alla fall en rejäl hämsko för kreativiteten.

Så om man då vill engagera sig för en ljusnande och produktiv framtid bör man, tycker jag, alltså:

  • Låta bli att köpa iPad, iPhone och iPod Touch
  • Uppmana Apple att öppna sina burkar
  • Sprida ordet!

FSF skriver läsvärt i ämnet, skriv på deras protest. Jonathan Zittrain har skrivit en bra bok i ämnet. Han har också en bra blogg.

6 kommentarer:

  1. Du gör en rejäl tankevurpa när du jämför iPhone och iPod Touch och iPad med en PC, du måste jämföra med en Mac dator, på den kan du köra OsX, Linux, Win och förmodligen andra os som jag inte känner till. Detta utan att fråga någon, sen att du har rätt i frågan om Apples inlåsning av användarna är en helt annan sak, men din jämnförelse och exempel är rent ut sagt korkade...tyvärr.

    SvaraRadera
  2. Om jag hade kritiserat Apple som företag i största allmänhet skulle din invändning möjligen kunnat ha någon relevans.

    Men jag vänder mig mot DRM och proprietär mjukvara och då finns det inte någon intressant poäng med att jämföra just med en Mac.

    SvaraRadera
  3. Nu fattar jag ingenting, av så du menar att en Pc inte har proprietär mjukvara? (en dator med Win förinstallerad)

    "Detta står i bjärt kontrast till exempelvis en PC, där du inte bara kan installera vilka program som helst utan att be Microsoft, Linus Torvalds eller någon annan om lov; du kan installera vilket OS du vill på maskinen också."

    Jag förstår inte detta heller, vad av detta kan du inte göra på en Mac.

    " * Virus
    * Spyware
    * ... och all annan skit som gör saker på PC:n som vi inte vill..."

    Och vad har frihet med detta att göra, skulle en öppen plattform kännetecknas av detta? Är det friheten som skapar virus eller spyware.

    SvaraRadera
  4. Visst är det så att en Mac också är ett exempel som är fullt jämförbar med en PC, det har du helt rätt i. Jag tyckte bara att PC:n var ett bättre exempel eftersom det finns mer mjukvara för PC som folk är bekanta med.

    Visst finns det proprietär mjukvara på en PC och Windows är ett exempel på det.

    Grejen är att PC:n (och Macen för den delen) som sådan är en öppen arkitektur som inte dikterar något för användaren om vad för slags applikationer som ska köras på den eller var de ska komma ifrån eller hur de ska fungera. Det är du som väljer om du vill köra fri eller proprietär mjukvara, vad du ska ha den till och var du ska få den ifrån.

    Tittar man på iPad, iPhone etc. så kan man bara installera programvara som passerat genom Apples godtyckliga censur och som tillhandahålla av Apples allsmäktiga AppStore.

    Åter till oönskad mjukvara (virus etc): Friheten gör det möjligt att skapa den mjukvaran, precis som den gör det möjligt att skapa all bra mjukvara som vi vill ha; friheten innebär att ingen får sitta och diktera för oss vad som är "bra" och vad som är "dålig" mjukvara. Det är den friheten jag vill att Apple ska ge oss inte bara när det gäller Macen utan också för iPad, iPhone etc.

    SvaraRadera
  5. Vi är nog ganska överens i sak, det som förvirrade var att du drog in AppStore i OsX och Mac. För när det gäller telefon och paddan så håller jag helt med dig, det är satans irriterande det Apple håller på med.

    SvaraRadera
  6. "det som förvirrade var att du drog in AppStore i OsX och Mac"

    Öööhhh... när, var och hur menar du att jag skulle ha gjort det?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.