lördag 19 juni 2010

Vågmästarstrategin

Varför Piratpartiet inte är t.ex. ett libertarianskt parti

Det framförs lite då och då påståenden om att Piratpartiet skulle vara extremliberalt eller libertarianskt. Resonemanget grundar sig i att Piratpartiets grundvärderingar anses typiskt libertarianska. Om du följer länken ovan ser du dock att libertarianer står för en hel del saker som inte intresserar Piratpartiet.

Vidare är det givetvis så att Piratpartiets hjärtefrågor omhuldas av ideologiska inriktningar som täcker in alla partier i Sveriges riksdag idag. Att de, som är våra representanter för dessa partier, sedan inte har kompetens och ödmjukhet att förstå att de drar Sverige i en riktning som de själva skulle förfäras av om de bara förstod vad de gjorde, är en annan historia, och det är därför Piratpartiet finns.

Om du frågar mig är de libertarianska idéer, som inte finns med bland Piratpartiets hjärtefrågor, oftast hårresande naiva.

Men jag är ändå Piratpartist.

Jag gör gemensam sak med människor som betraktar samma idéer, som jag finner hårresande naiva, som ren och skär visdom. Och vem är jag att hävda att mina illusioner är närmare "sanningen" än deras?

Vi slår således våra påsar ihop för att nå ett gemensamt mål som är viktigare än exempelvis om staten sköter sjukvården eller ej.

Och det är just precis det som är det centrala i vågmästarstrategin: vi är beredda att samarbeta med såväl borgerliga som socialistiska partners, vad som hjälper oss bäst att nå våra mål.

I Europaparlamentet tillämpar vi redan idag denna princip praktiskt, och samarbetar där med den rödgröna gruppen.

Christian Engström "skryter" med att han är grönast, enligt statistik över hur lojalt olika ledamöter röstat inom sin grupp.

Det innebär sannolikt att han aktivt har motarbetat libertarianska idéer, helt i enlighet med sitt mandat.

Så försök att förstå och acceptera att en av grundidéerna med Piratpartiet är att vi inte ska kunna märkas med någon libertariansk, anarkistisk, kommunistisk, konservativ eller liberal etikett.

Piratpartiet är Piratpartiet och vår politik presenteras här.

Och även om vi, som privatpersoner, har åsikter även i icke-pirat-frågor, skiter Piratpartiet i, om sjukvården är i statlig eller privat regi.

2 kommentarer:

 1. Piratpartiet är i grunden ett parti som försöker få in Libertarianska marknadsregler i vår ekonomi, man försöker göra Sverige till en Libertariansk ekonomi, via tankar som bygger på Milton Friedman och von Hayek

  Det innebär att vår ekonomi i stort kommer att utvecklas i en libertariansk riktning och det kommer att skapa ett libertarianskt samhälle i slutändan, eftersom det är de ekonomiska systemen som är grundfaktorn i alla samhällen.

  Att en del vänsteranhängare känner sig hemma i Piratpartiet som exempelvis Amelia Andersdotter, är att hon har gemensamt med Libertarianerna att de inte är nöjda med det nuvarande systemet. Men det är inte Amelia Andersdotters ideologiska tankegångar som Piratpartiets ekonomiska politik bygger på.

  Christian Engström hyllar just ovannämnda libertarianer och har klart och tydligt erkänt att deras tankegångar är grunden till Piratpartiets inställning till frimarknads ekonomi:

  Pirapartiets ideologi Libertariansk?
  http://vbulletin.piratpartiet.se/showthread.php?p=229818#post229818

  SvaraRadera
 2. Torkel: Piratpartiet driver inte frågan om nätneutralitet för att skapa en libertariansk ekonomi.

  Piratpartiets politik, den som verkligen finns och som definieras av *hela* Piratpartiet (som i och för sig omfattar CE och HAX men som faktiskt har många fler medlemmar), kan med fördel kombineras med att staten tillhandahåller vårdskolaomsorg, el, infrastruktur av alla de slag (inklusive internet och mobiltelefoni), osv. osv. vilket i så fall skulle gå stick i stäv med libertarianska ideal, och inte passar in i en libertariansk ekonomi.

  Har jag rätt eller har jag rätt?

  SvaraRadera