lördag 25 september 2010

Varför folk röstar på SD

Idag hörde jag Mona Sahlin intervjuas i P1, och intervjun handlade naturligtvis i ganska stor utsträckning om socialdemokraternas rekordlåga valresultat.

Och varför.

Och i Monas svar hör jag nedslående nog inga som helst tecken på självinsikt. Hon är fortfarande till 100% inriktad på att finna breda väljargrupper. Och till 0% inriktad på att formulera en socialdemokratisk politik för framtiden.

Jag efterlyser alltså ett parti som definierar sina ideal och står för dem, oavsett hur många - eller få - röster det kan tänkas ge.

Ryggrad, Mona!

Och jag hoppas innerligt att vi inom Piratpartiet nu förmår visa att vi kan bättre. Att vi kan stå för vår politik och inte falla i den populistiska gissa-vad-som-kan-få-brett-stöd-fällan.

Tyvärr är detta inte enbart ett socialdemokratiskt problem, utan snarare ett problem som omfattar alla riksdagspartier.

Moderaterna gör ett historiskt val, man delar praktiskt taget första platsen med socialdemokraterna.

Men till vilket pris?

Jo, det moderaterna gjort är precis samma sak som socialdemokraterna gör. Man letar populistiskt efter brett stöd i stället för att stå för sin politik.

Och priset de nu får betala är att ha SD i riksdagen. Grattis. Bra jobbat.

Och hur ska de nu hantera SD (vojne vojne)?

Mitt råd är: skit i SD. Tvätta er egen byk i stället. Folkpartiet "liberalerna" kan ta sig en funderare över hur liberalt det är att ta hårdare tag i skolan. Eller hur liberalt det är med hårdare tag överhuvud taget.
Centern kan ta sig en funderare på hur snyggt det är att överge en av sina kärnfrågor - kärnkraften - som centerpartiet på 70-talet offrade regeringsmakten för - utan att ens fråga sina medlemmar om lov.
Moderaterna kan ju fundera kring hur kompatibla FRA-lagen och IPRED är med moderaternas gamla favoritslagord - "frihet" tror jag det var...?

Ni är så stolta över er borgerliga allians som inte är något annat än ett nederlag för demokratin! Lägg ner skiten och stå för er politik, era satans sillmjölkar!

Jag vill se ett vänsterparti som står upp för sina värderingar och inte lägger sig platt för att få vara med i en rödgrön allians.

Jag vill se ett miljöparti som står upp för sina värderingar och inte lägger sig platt för att få vara med i en rödgrön allians.

Jag vill se ett socialdemokratiskt parti som är socialistiskt och demokratiskt. Hur svårt kan det vara?

Så lägg ner den rödgröna alliansen och stå för er politik, era satans sillmjölkar!

Om ni bara kunde göra detta enkla, skulle ni kanske kunna vinna tillbaka folkets respekt. Men då måste ni förstås också börja erkänna era fel och brister, och framför allt att ni gjort fel, när ni har gjort fel.

Behandla oss väljare med respekt, så kanske vi också kan känna respekt för er.

Och så har vi det här med debatterna.

Lägg ner sandlåderiet och pajkastningen. Ägna debatterna åt att förklara hur ni förankrar era ställningstaganden i er ideologi. (Då kanske ni blir tvungna att tänka efter och faktiskt förankra era ställningstaganden i er ideologi också.)

Då blir det svårare för en uppstickare som SD att plocka gratispoäng på att ni bara dissar dem och är okunniga och osakliga i debatterna.

Och då kommer PP inte längre att behövas, och SD kommer att lägga sig ner och självdö.

Det är så enkelt. Bli vad ni säger att ni är, bli vad ni ska vara.

Tills dess får ni dras med SD i riksdagen och PP, utanför som nu, eller kanske i i framtiden.

Vi får alla vad vi förtjänar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar