Sidor

lördag 19 februari 2011

Socialdemokraternas partiledarval

I DN finns idag artikeln "S kräver besked av kandidaterna", där man presenterar fyra återstående kandidater för partiledarposten:

Mikael Damberg, Thomas Östros, Sven-Erik Österberg och Tomas Eneroth.

Personligen vet jag inget om tre av dessa (jag har faktiskt inte ens läst DNs artikel ordentligt), och om Thomas Östros vet jag mindre än jag hade förväntat mig veta om ett såpass känt namn. På Wikipedia står i alla fall att:

Östros har av författaren och S-kännaren Christer Isaksson beskrivits som tillhörande högerfalangen inom Socialdemokraterna.

Jag vill rikta en bön till alla sossar som kommer att delta i partiledarvalet: rösta inte på Östros.

Hur kommer det sig då att jag, som snart sagt inte vet något alls om vare sig Östros eller de andra kandidaterna, ändå kan ha mage att oombedd lämna rekommendationer om hur ni ska välja?

Svaret är kanske enklare än man kan tro.

I mina ögon är Östros en representant för den socialdemokrati, som sätter populismen främst, och skiter i allt vad socialism och demokrati heter.

Den socialdemokrati, som allra pliktskyldigast har kvar ordet "solidaritet" i partiprogrammet, men har glömt vad ordet betyder och bannlyst det från all offentlig debatt.

Om ni väljer Östros till partiledare, finns det en uppenbar risk att de partimedlemmar som vill förvandla Socialdemokraterna från att vara ett renodlat populistiskt parti till att faktiskt vara ett socialistiskt (hemska ord!?) och demokratiskt (huvva!?) parti, inte ens försöker sig på en sådan förnyelse, utan i stället uppgivet lutar sig tillbaka och åker vidare på resan mot undergången.

Det måste vara överordnat allt annat att få en ledare under vilken partiets medlemmar känner att det är meningsfullt att försöka återerövra partiets förlorade heder.

Vill ni ha bra idéer till hur man ska forma Socialdemokraternas framtida ideologi råder ingen brist på sådana. Se bara vad Klara Tovhult har skrivit. Det finns andra som skriver bra om (S), t.ex. Ulf Bjereld och Erik Laakso.

Det finns mer, jag orkar bara inte leta efter det just nu; jag är ju trots allt Piratpartist, åtminstone så länge (S) envisas med att inte vara socialdemokrater.

2 kommentarer:

 1. Den socialdemokratiska valberedningen börjar tydligen enligt Aktuellt nu bli desperat med en månad till kongressen. De sitter i en rävsax. SVT har en artikel här:

  http://svt.se/2.22620/1.2338323/s_kris_i_valberedningen

  frekar06

  SvaraRadera
 2. @Fredrik: tack för länken.

  Som socialist och demokrat tycker jag det känns sorgligt, men det ska mer till än en bra partiledare för att vinna mina sympatier. Mycket mer.

  (Ser en bild i mitt inre där Anna sitter på en Harley och jag - i ett barns kropp - står bredvid och kramar hennes ben. Förlagan finns i ett gammalt nummer av tidningen MAD, i ett reportage om generationsklyftor, kan man väl kalla det för. :-D=)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.