Sidor

onsdag 8 juni 2011

Att inkludera. Teori och praktik.


Tänkte jag skulle vara lite elak som omväxling. Bara lite.

Vi har ett jättefint parti, vi Piratpartister, och vår partiledare och vår partistyrelse talar gärna vitt och brett om att inkludera.

Vi har också ett återkommande medlemsmöte. På mötet kan medlemmar vara med och rösta om diverse motioner och välja styrelseledamöter och lite sånt där.

På det senaste mötet verkar det ha varit i snitt ett drygt 100-tal medlemmar som varit med och röstat i varje val där det gick att rösta.

Det är ungefär 1 % av partiets medlemmar.

Många pirater anser att demokratifrågorna är jätteviktiga. 1 % deltar på medlemsmötena. Kan man därur sluta sig till att 1 % av piraterna tycker att demokrati är viktigt?

Hur som haver så är det inte bara att stolpa in och rösta. Det har motionerats och diskuterats kring att forumet är för krångligt och svåröverskådligt, att det är för svårt att hitta dit man ska trycka och trycka på rätt knapp.

Må så vara. Men.

För att kunna rösta gäller det att ta sig över det första hindret man stöter på.

Man måste nämligen ha ett konto på forumet. Ett annat konto på pirateweb. Och så ska man själv koppla ihop de här kontona på ett sätt som inte precis är enkelt.

Dessutom vet jag minst en pirat som inte kunde återställa sitt lösenord på pirateweb i samband med vårmötet och därför inte kunde vara med och rösta, fast hen ville det.

Detta trots kontakt med supporten.

Jag vill egentligen inte skälla på någon. Vi är en samling frivilliga eldsjälar som - de flesta av oss - ägnar vår fritid åt att försöka rådda runt partiet, sprida dess budskap och allt vad därtill hör.

Men vi måste göra något åt det här med forumet och pirateweb - annars är det risk att varenda medlemsmöte i hela partiets historia blir en intern angelägenhet för dem som orkar ta sig till mötet, orkar engagera sig i diskussionerna och orkar, orkar, orkar.

Vi vill inkludera så många som möjligt. Alla är inte intresserade av att delta i medlemsmöten, men är man intresserad ska det banne mig inte falla på att det är för krångligt att delta.

Låt oss åtminstone börja med att reducera antalet system till ett.

Det behöver inte nödvändigt vis hänga ihop med att göra forumet (i vilken form det nu blir) mer pedagogiskt, men det behöver göras och behovet är akut.

Jag vet inte hur många procent av medlemmarna som normalt deltar i politiska partiers möten, men 1 % känns klent och ur demokratiskt perspektiv kanske inte så representativt. Åtminstone inte när de absoluta siffrorna handlar om något hundratal.

5 kommentarer:

 1. Jag skulle tycka att det vore intressant med någon sorts statistik över VILKA medlemmar som röstar på våra medlemsmöten.

  Är det funktionärer? Aktivister? Eller "vanliga medlemmar"?

  För jag har kommit att fundera på om inte vi är ganska lika andra partier ändå. I de partierna väljer man sina representanter till medlemsmötena (om dessa utgör mer eller mindre än 1 % vågar jag inte säga). Man väljer... de som är aktiva politiskt.

  I PP kan... de som är aktiva gå in och rösta själva på en gång.

  Jag vet inte om det är riktigt på det sättet, men det är en tanke som inte lämnar mig.

  SvaraRadera
 2. Men jag håller förstås med om att medlemsmötena bör förenklas så mycket som möjligt.

  Och det blir allt enklare i min åsikt. Det har hänt mycket på det området. Men din kritik är fortfarande aktuell, eftersom det är för svårt ännu.

  SvaraRadera
 3. Har du några belägg för att 1% är en dålig siffra? Av alla jag känner så är det ungefär 1% som har resurser att engagera sig utöver vanlig underhållning och överlevnad.
  Och jag tror inte det är fel på formen.
  Om mötet till exempel inte vore online så skulle jag vara exkluderad. Jag upplever Piratpartiet oändligt mycket mer demokratiskt än till exempel moderaterna eller socialdemokraterna vars kultur är främmande för mig. Jag tror inte PP har speciellt utmärkande problem med teknik och tillgänglighet med det är annorlunda så det inkluderar en lite annorlunda grupp än traditionella partier. Dessutom är strukturen ung och nästan helt ideell. Det är klart det kan bli bättre, men du kommer aldrig ifrån att det är de som orkar som gör skillnad. Resten för följa med.. om de har tur.

  SvaraRadera
 4. @Kristofer:

  "Har du några belägg för att 1% är en dålig siffra?"

  Nej, det har jag inte, och det är precis därför jag uttrycker mig så här vagt och osäkert:

  "Jag vet inte hur många procent av medlemmarna som normalt deltar i politiska partiers möten, men 1 % känns klent och ur demokratiskt perspektiv kanske inte så representativt."

  Jag har inga problem med att mötet hålls online, tvärtom ser jag också det som en stor tillgång - men det måste vara enkelt för medlemmar att delta och tekniken måste fungera. Så är det inte idag.

  Andra partiers interndemokrati har jag ingen erfarenhet av så den kan jag inte uttala mig om, men om deras är sämre än vår, their loss.

  Om vi ska utforska själva formen vidare så tycker jag inte att det automatiskt är bra bara för att alla som orkar gapa får gapa så mycket de vill. Det blir nämligen exkluderande gentemot dem som inte orkar med gapandet. Här finns ett konkret förbättringsförslag på den punkten.

  Som du säger kan man alltid bli bättre och det ska vi så klart bli.

  SvaraRadera
 5. Om piratpartiet vill öppna upp dessa möten för en större grupp gör det bäst i att förenkla.
  Är en av de där som försökte vara med och fick inga svar.
  Har varit med sen start, och känslan blev LESS, varför ens engagera sig?
  Rent "marknadsmässigt" är det förmodligen i den otekniska delen av folket PP har mest att hämta/växa..simple please. Underlätta./ Linda

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.