Sidor

söndag 7 mars 2010

Vad händer om man tar bort patenten?

Jag tänkte ta och fabulera lite kring denna fråga här och om du kommer på något som jag har missat, eller tror att jag misstar mig i mina spekulationer, kommentera gärna!

Vi antar alltså att vi får en regering i höst som bestämmer att fr.o.m. 2012-01-01 ska inga patent som beviljats i Sverige längre gälla. Det är alltså i vår lilla fantasi från och med detta datum fullt lagligt att tillverka vad som helst för försäljning i Sverige. (Det är kanske inte ett realistiskt scenario men det är inte det intressanta; det intressanta är att vi har en startpunkt då inga patent längre gäller, så försöker vi föreställa oss vad det får för konsekvenser.)

Alla har naturligtvis känt till detta sedan det politiska beslutet fattades så ett antal företag står redan i startgroparna för att börja utnyttja detta till sin fördel.

Notera att om vi har kvar varumärkesskydd kommer vi inte att få en massa billiga Rolex-klockor eller Dolce-Gabbana-handväskor. Varumärkesskydd är inte riktigt samma sak som patent.

Åter till patenten. Några företag kanske ska sätta igång tillverkning av produkter med detaljer som tidigare varit patentskyddade.

Några storföretag kommer förmodligen att lansera varianter av sina produkter där man använder sig av teknik som i andra länder är patenterad av konkurrenter, t.ex. en androidlur som använder teknik som är patenterad av Apple. Detta skulle kanske kunna leda till ganska bisarra rättstvister i andra länder där de har patent om man bestämmer sig för att försöka använda något slags "juridisk utpressning" för att förmå konkurrenter att "respektera" patent även i Sverige, trots att patenten inte gäller här.

Men inhemska företag skulle kunna tillverka mobiltelefoner med alla tänkbara funktioner, har någon hittat på en bra funktion finns den inom ett år i en svensktillverkad telefon. Eller laptop. Vi kanske får se en nyetablering av ostasiatiska företag som vill tillverka billig och bra elektronik för den svenska marknaden. Kanske leder det till att företagen börjar sluta samarbetsavtal i stället för att korslicensiera?

Medicinerna då? Astra-Zeneca, lägger de ner sina forskningsavdelningar i Sverige då?
Kanske. Vart tar forskarna vägen då? Flyttar de efter jobben? Några kanske, men erfarenheten visar att folk i allmänhet inte tenderar att vara särskilt rörliga. De som blir kvar kommer nog snarare att söka jobb där det finns jobb; i den akademiska världen, eller i egna nya företag.

Huvudsakligen kommer nog den medicinska forskningen att flytta tillbaka dit där den hör hemma; till universiteten och högskolorna. Och om staten bara är beredda att flytta de pengar som idag används till att subventionera medicinforskningen i de privata företagen till forskningsanslag för universitet och högskolor, så lär det nog finnas pengar så det räcker.

Det fina i kråksången blir då att deras resultat blir offentliga och inte kan patenteras, vilket gör att exempelvis nya bromsmediciner mot AIDS kan tillverkas till en kostnad som Afrikanska länder faktiskt har råd med. Eller som vi kanske kan anse oss ha råd att skänka/subventionera.

Nu har jag lagt ut några krokar, och nu vill jag ha igång en diskussion här; vad tror du händer när patenten försvinner?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.