Sidor

måndag 28 mars 2011

Hur tänkte ni nu?


Ta en titt på den här bilden. Strunta i var olika partier är inritade, titta på rubrikerna i de olika fälten.

Utgångspunkten är alltså att beskriva ett antal partier utifrån följande egenskaper:

 • Maktdyrkare
 • Frihetsfobiker
 • Fanatiker
Känns lite svårt att placera in typ, vilket parti som helst, på en för partiet smickrande position, eller hur?

Vi har alltså tre egenskaper, som får förmodas vara avsedda att förefalla hårresande, som karaktäriserar de olika partierna i olika hög grad.

Den som gjort bilden, har placerat det egna partiet i mitten. Av det ska vi alltså dra slutsatsen att partiet i mitten är, vad? Det enda parti som saknar de tre hemska egenskaperna? Eller det enda parti som har lika mycket av varje?

Om jag skulle försöka rita en politisk karta över befintliga partier i Sverige idag, skulle jag försöka definiera partiernas olika egenskaper i neutrala termer.

Därefter skulle jag efter bästa förmåga rita in varje parti på rätt plats i min karta.

Då skulle i bästa fall betraktaren få se inte bara mitt partis eventuella fördelar, utan även dess eventuella nackdelar, och vi skulle få en schysst varudeklaration som skulle hjälpa folk göra ett upplyst val.

Här har vi i stället vad som ser ut att vara ett tämligen smutsigt retoriskt knep.

Man struntar i ifall folk sympatiserar med partiet i mitten för att de faktiskt håller med om deras politik eller för att de lurats till det av retoriska knep.

Halleluja, någon?

Detta från ett parti som påstår sig vara liberalt och omhulda det fria ordet och demokratiska principer.

Ett hett tips i all vänskaplighet: vill ni bli tagna på allvar, försök med en något mindre aggressiv propaganda. Aggressiv propaganda hör ihop med aggressiv politik och fanatiska grupperingar.

Eller är det så illa att vi ser en liberal fanatism skymta under fernissan?

16 kommentarer:

 1. Det ska meddelas att bilden var EN persons bild av situationen, vilket stod vid inlägget också. Denna person, Lennart regebro, är medlem i både Piratpartiet och Liberaldemokraterna och har varit med i PP längre än L. Om man ser det kan man

  A) fråga sig själv varför denna Piratpartist klassar Pp så

  eller

  B) kasta sten i glashus...

  Man väljer själv!


  Mvh


  /Torbjörn Jerlerup, L och Pp

  SvaraRadera
 2. Haha,
  rena Gallimatias skrattar så jag knappt kan skriva.

  SvaraRadera
 3. @Torbjörn Jerlerup:

  1. Jag kommenterade inte hur han klassade PP, vilket torde framgå av mening nr. 2 i bloggposten. Däremot ställde jag en fråga i slutet som uppenbarligen var, hmm... provokativ. Men ta gärna fasta mer på meningen innan.

  2. När jag läser det här inlägget hos Scaber Nestor får jag känslan att åtminstone han tycker att bilden är värd att diskutera. Det tolkar jag som att åtminstone han tycker att det är ett rimligt sätt att försöka kartlägga olika partiers ståndpunkter. Håller inte riktigt med där. Därav denna bloggpost.

  SvaraRadera
 4. "som får förmodas vara avsedda att förefalla hårresande, "

  Hårresande? Vad är hårresande med att konservativa inte gillar frihet? Vad är hårresande med att libertarianer är rätt fanatiska? Vad är hårresande med att sossar är maktkåta?

  Blir du verkligen chockad av det? OK, jag har väl en rätt cynisk syn på politik, men om detta är hårresande är man nog mer än lovligt politiskt naiv...

  SvaraRadera
 5. @lennartregebro:

  Du får gärna krtitisera min bloggpost om du finner något klandervärt, men den kommentaren var helt off-topic (för att inte tala om fördomsfull och okunnig).

  Hint: 2:a meningen i bloggposten lyder:

  "Strunta i var olika partier är inritade, titta på rubrikerna i de olika fälten."

  SvaraRadera
 6. Jag bemötte en mening som handlade just om rubrikerna. Hur är det off-topic?

  Så svara nu, vad är hårresande med att vissa människor är maktgalna, andra inte gillar frihet och andra är fanatiska människor som inte lyssnar på andra, och istället avfärdar det dom säger med undanflykter och påståenden om att andra är "okunniga" utan förklaring till vad som är fel?

  Nej, det är knappast speciellt hårresande. Du låtsas vara chockad. Det är du inte, då är bara sur på att Piratpartiet placerades som "fanatiker".

  SvaraRadera
 7. Det är off-topic att ställa frågan "vad är hårresande med att konservativa inte gillar frihet" när jag inte disktuerat något sådant i bloggposten.

  Kan du peka ut var i bloggposten jag diskuterar detta?

  I stället ifrågasätter jag starkt det att överhuvudtaget använda de tre rubrikerna som utgångspunkt för en klassificering av politiska partier.

  Mitt antagande är att rubrikerna som sådana ska förefalla hårresande, inte någon viss kombination av rubrik/parti. Den kopplingen har du uppfunnit alldeles på egen hand.

  Vidare; påståendet att "konservativa inte gillar frihet" visar på okunnighet; det finns gott om konservativa och frihetsälskande människor, och tills relativt nyligen hade de ett alldeles eget parti: Moderaterna.

  Påståendet att "sossar är maktkåta" är också det präglat av okunnighet och fördomar; "maktkåtheten" är jämnt fördelad över hela den politiska skalan.

  Att överhuvud taget uttala sig i sådana termer är grovt respektlöst och får stå för dig.

  "Du låtsas vara chockad."

  Var får du det ifrån? Du har gott om fantasi, det kan ingen ta ifrån dig.

  Det här blogginlägget handlar om att genomlysa rutten retorik, och av din frustration att döma har jag lyckats fantastiskt bra med detta.

  SvaraRadera
 8. Min frustration kommer av dina usla undanflykter för att låta bli att svara på min kritik. Nu erkänner du dock att du inte är chockad och att det alltså knappast var nåt hårresande alls med den kartan.

  Jag är tydligen respektlös som påpekar Piratpartisters dogmatiska inställning och vägran att lyssna på andra. Du däremot kan naturligtvi kalla andra okunniga och fördomsfulla utan att det är respektlöst, och helt utan att ens försöka lyssna på vad den andra säger.

  Du är otrevlig mot mig för att slippa lyssna på vad jag säger. Det mest genomlysande här är din, och flera andra piratparters totala vägran att diskutera. Däremot är ni bra på att vara otrevliga och undvika diskussion. Och därmed bevisade ni ju att jag placerade partiet alldeles korrekt.

  SvaraRadera
 9. De "usla undanflykterna" var inga undanflykter alls, du höll dig inte till ämnet, basta. Jag har inga skyldigheter att svara på några frågor alls, ens om du, i stället för att trolla, haft vett att kritisera det jag faktiskt skrev om.

  Jag har inte "erkänt" din sjuka efterkonstruktion på något vis. Om du står för dina fantasier, så kan jag stå för vad jag faktiskt har sagt.

  Det respektlösa har inte med något särskilt parti att göra, eller hur? Du är lika respektlös mot ALLA partier.

  Så har du till slut mage att beskylla MIG för att vara otrevlig och ointresserad av diskussion? Vem är det som trollar i min kommentarstråd, vägrar hålla sig till ämnet, och kommer med allehanda beskyllningar och påhopp?

  Heta tips: om du vill ha dialog, visa respekt. Håll dig till ämnet. Hitta inte på egna versioner av vad andra säger. Och framför allt, inse att när jag nu stänger dig ute från fortsatt diskussion på min blogg, är det för att du är ett troll, och att det inte utgör någon inskränkning av din yttrandefrihet; du är fortfarande fri att spy din galla annorstädes.

  SvaraRadera
 10. Bra skrivet Christer. Håller med dig fullständigt i det du skriver. Gillar också din bokstavliga halshuggning av Lennarts kommentar här.

  Lennart: Du snackar strunt och ren dynga för att tala klarspråk. Piratpartiet om något parti har ett lyssnande perspektiv. Läs på innan du anklagar oss i Piratpartiet för en massa trams som helt saknar förankring i verkligheten.

  SvaraRadera
 11. @frekar06: tack för uppskattning.

  Vill bara påpeka att Lennarts enda förhoppning om att få bemöta din kommentar här på min blogg består i att han chansar på att du hinner läsa hans svar innan jag raderar det.

  SvaraRadera
 12. Förstod det av dina tidigare kommentarer. Jag har själv idag tagit bort och anmält en kommentar från en "TD" (anonymt troll) som igår förklarade att han inte hade något emot mord (tog bort den kommentaren också) och idag försökte jämföra sig själv med en ond demon. Jag blir så trött på alla dessa troll som ägnar sig åt att förstöra för oss som vill blogga seriöst.

  SvaraRadera
 13. @frekar06: det lät riktigt otäckt. Skriver man sådant är man nog i akut behov av hjälp.

  Lyckligtvis har jag sluppit sådana extremer hittills.

  SvaraRadera
 14. Alltså jag tycker själv att bilden är ganska rolig dock skulle jag nog själv se att L placerades längre söderut på skalan.

  -Piratpartist

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.