Sidor

måndag 14 mars 2011

Jag som trodde att Liberaldemokraterna var våra vänner?

Här kan du läsa något av det värsta dravel jag sett på länge.

Läs, skratta, gråt, whatever. Jag trodde jag skulle slippa de här enfaldiga utspelen nu när Liberaldemokraterna sugit upp dem, som var så lagda, från vårt parti.

Men icke.

Nu står de här igen, i självaste Hexpressen, och får denna gång uppbackning av Alexander Bard.

De vet minsann bättre än alla oss andra vad Piratpartiet är, vad Piratpartiet har för problem och - surprise! - hur de bäst ska lösas. Och nu ska de skriva oss på näsan vad de i sin glänsande överlägsenhet dikterar.

Det är väl så liberaler beter sig, right?

De har i sin outgrundliga visdom kommit fram till att Piratpartiet egentligen är ett "liberalt" (antar att jag ska läsa "libertarianskt") parti. Och att alla vi som inte förstår det borde inse faktum och söka oss till V eller MP.

I have news for you.

De är fullständigt ute och cyklar.

Som om Piratpartiets "enda väg" skulle bestå i att besanna just deras våta drömmar.

Det mest skrämmande med hela artikeln är signaturen; där står inte bara att herrar Rehbinder har den dåliga smaken att fortfarande vara Piratpartister, utan även att Alexander Bard tydligen har sällat sig till våra skaror!

Vad ska man tolka in i detta?

Blev inte Liberaldemokraterna den omedelbara och formidabla succé som grundarna hoppats på?

Är nu nästa steg att försåtligt försöka plantera sitt havererade Liberati i Piratpartiet?

Ve och fasa.

Ska vi nu se våra forna vänner göra gemensam sak med Bard och försöka slita sönder vårt fina parti inifrån?

För om någon försöker göra Piratpartiet libertarianskt kommer det att resultera i först hårda interna strider och därefter kommer de överlevande att gå en säker politisk död till mötes.

All respekt jag eventuellt någonsin hyst för någon av artikelförfattarna är nu definitivt bortblåst.

Jag vill bara uppmana dem att avsluta sina medlemsskap i Piratpartiet snarast och inte besvära oss med sina enfaldiga pojkrumsdrömmar igen.

Med vänner som er behöver vi fan inga fiender.

Om ni inte gillar att Piratpartiet inte är libertarianskt, håll er då till Liberaldemokraterna och ge fan i att förstöra för oss.


Uppdatering: tack Johan för länkkärlek.

Uppdatering 2: Länkad av gud moder själv, om man får vara lite vanvördig.

Det här inlägget länkades också av chefen, men jag förstår ärligt talat inte riktigt vad hon menar med sin känga till mig och jag orkar inte riktigt engagera mig i det heller.

11 kommentarer:

 1. HEAR HEAR! Piratpartiet är ett parti som inte skall bry sig om högervänster skalan! Vi skall inte lägga oss åt något håll! Vi behöver hålla kvar stabiliteten!

  Bort med alla ideologiska påhoppen! Bort med alla infiltrationer! Bort med alla som vill splittra oss!

  SvaraRadera
 2. Jag gissar att det där sammanfattar rätt många av de reaktioner jag sett idag - det är bara att konstatera att om syftet var att provocera, så är syftet uppnått.

  Återstår nu att se hur många som låter sig provoceras så långt att de deltar i Piratpartiets årsmöte. I så fall har provokationen fått åtminstone EN positiv effekt.

  Eftersom jag avslutat mitt medlemskap ska jag inte säga för mycket om vad jag har för förhoppningar på årsmötet i övrigt, men det kan nog vara nyttigt med en rejält djuplodande diskussion om Piratpartiets ideologi, och förhållningssätt till frågor utanför det egna programmet. I en del fall tror jag att det finns mycket nytta man skulle kunna göra utan att nödvändigtvis ta ställning för det ena eller andra blocket.

  Vill än en gång peka på underlaget till piratideologisk diskussion Sammy Nordström tog fram till det första Parley, 2009. Det är synd och skam att det inte diskuterats mer sedan dess. ^^

  SvaraRadera
 3. @David: tack för support!

  @Beelze: du är varmt välkommen tillbaka anytime! Länka gärna till Sammys underlag om du hittar det någonstans.

  Och ja, jag blev och är (uppenbarligen ;)) provocerad.

  Tanken slog mig faktiskt att det kan vara bättre genomtänkt än det verkar på ytan, men jag tänkte inte i termer av, heh, oväntade resultat, som du gjorde; och om resultatet blir att de lyckas mobilisera oss vore det ju faktiskt rätt ball. Det är bara det att... well... I wouldn't bet on it.

  ^^

  SvaraRadera
 4. Kanske var syftet att väcka ett parti som somnat in bakom datorskärmen.

  SvaraRadera
 5. Underlaget vi hade för den ideologiska diskussionen på Parley 2009 finns här:
  http://www.bloggsam.se/2009/08/05/fran-piratideologi-till-en-bredare-piratpolitik/

  You're welcome! :)

  SvaraRadera
 6. @Sammy: Började läsa lite i går kväll eller i morse, läser vidare i kväll. Kan konstatera att den punkterade listan i början känns rätt okontroversiell, det mesta av det där tror jag fanns i valplattformen 2010?

  Men jag lägger in en brasklapp; jag har fortfarande inte läst igenom texten därunder...

  SvaraRadera
 7. Att piratpartiet är ett liberalt parti finns det ingen som helst tvekan om. Men att göra det till något annat än ett sakfrågeparti för liberal sk personlig integritet är tveksamt. Samtidigt är det just att PP är ett sakfrågeparti som är dess största nackdel i riksdagsvalen där helt andra frågor dominerar.

  Sen undrar jag var någonstans i Bard och co:s politik någon kan se något libertarianskt. Jag kan bara gissa på att vissa inte vet vad varken liberal eller libertariansk politik innebär.

  För övrigt går ju samtliga partier allt mer åt det liberala hållet hela tiden. Det var inte så länge sedan äktenskap liberaliserades och gjorde könsneutralt, något som inte hade varit en möjlighet för 10 år sedan. Näsa liberala fråga ser ut att bli transparens, något som få ville ha för 10 år sedan men som nu är något alla pratar om.

  SvaraRadera
 8. Att kalla Piratpartiet liberalt är att bortse ifrån att det med samma (brist på) giltighet kan sägas vara socialdemokratiskt, konservativt och anarkistiskt. Och nej, det var inte ett misstag att skriva "och" där.

  Det är alltså i alla händelser meningslöst att kalla Piratpartiet liberalt.

  Det verkar finnas lika många definitioner av begreppet liberal som det finns idioter, så att försöka skriva någon på näsan vad som är liberalt och inte kommer du inte särskilt långt med.

  Flera av liberaldemokraternas grundare kallar sig själva libertarianer, om de inte har skapat ett libertarianskt parti, My bad.

  Så till din påstådda liberalisering; du har inte noterat IPRED, polismetodutredningen, datalagringsdirektivet, pissprovstvång för skolbarn, eller språktester för invandrare, för att ta ett axplock ur antiliberal nylig politik?

  Sverigedemokraterna? Den tilltagande polariseringen och populismen? Vilken planet bor du på egentligen?

  SvaraRadera
 9. Du lever inte i verkligheten PP är och har alltid varit Libertarianskt, topparna blir nu bara mer öppna om det. Tråkigt för dig att du lever i en fantasivärld, se länken nedan och läs igenom forumtråden.

  Pirapartiets ideologi Libertariansk?
  https://forum.piratpartiet.se/showthread.php?t=29102

  SvaraRadera
 10. @Anonym: du lever inte i verkligheten.

  Se kommentarstråden ovanför här och de inlägg jag länkar till, som länkar hit.

  Inse att bara för att några enstaka pirater fått ha en tråd för sig själva i forumet är de på inget vis representativa för partiet som helhet.

  De flesta pirater jag har varit i kontakt med hänger aldrig på forumet.

  Ledsen om detta inte stämmer med dina drömmar.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.