Håhå jaja. Idag tänkte jag ge mig på att analysera det politiska läget idag, ur ideologiskt perspektiv då.
Inspirationen till dagens inlägg har jag fått av Rick Falkvinge och hans föredrag för The Pirate Party UK i Glasgow häromdagen.
Jag har för mig att jag läst någonstans en kommentar av Rick själv där han konstaterar att han blev ganska känslosam (läs intensiv), men att han tyckte det var ok med tanke på att publiken bestod av redan frälsta.
Och jag kan inte mer än hålla med.
Om du vill se hans föredrag så gör det nu, jag kommer nämligen i nästa mening att börja avslöja dess innehåll.
Det går nämligen en röd tråd genom det hela; han börjar med att konstatera att för läänge sedan (> 120 år) fanns det i princip två politiska aktörer: kungen å ena sidan, och kyrkan å andra sidan. Så, för sisådär 120 år sedan, var det några som hittade på något nytt: liberalismen. Plötsligt gjorde kungen och kyrkan gemensam sak och blev konservativa. Man såg inte direkt liberaler med blida ögon.
Så hade den politiska spelplanen förändrats från att vara kungen mot kyrkan till att vara liberala mot konservativa.
40 år senare, alltså för ungefär 80 år sedan, hittar någon på att arbetare ska ha rättigheter och fackföreningar och så vidare. En ny rörelse uppstår, som inte ses med blida ögon av det politiska etablissemanget.
Och vips, de liberala och de konservativa gör plötsligt gemensam sak och blir "höger".
Ytterligare 40 år senare, vad händer då? Hippierörelsen, vänstervågen... och ur detta växer... miljörörelsen. Utskällda som flummare.
Den här gången gjorde kanske inte vänster och höger gemensam sak mot miljörörelsen på samma sätt som har skett tidigare men det kanske är ett tidens tecken.
Hur som haver, idag är miljörörelsen en del av etablissemanget, som knappt ifrågasätts längre.
Och det har gått 40 år till.
Och vi har en ny rörelse.
Piraterna.
Och det är nu vi mot hela etablissemanget, som tycker att vi är ytterst suspekta.
Så långt har jag bara i grova drag återgett Ricks föreläsning; det kan hända att han har skarvat lite här och tummat lite där för att få en bra föreläsning, vad vet jag? Och jag orkar inte riktigt dubbelkolla fakta, för jag brinner av min fina idé som jag är lite förälskad i just nu.
Lite nyfiken måste du väl ändå vara om du har läst så här långt?
Nå.
Det vi ser nu är att riksdagspartiernas traditionella ideologier håller på att överges.
Vi kan börja från vänster, med Vänsterpartiet. Detta parti hette tidigare Vänsterpartiet Kommunisterna. Ungefär sedan då man bytte namn har man glidit in mot mitten och börjat hysa liberala idéer i stället för det gamla kommunistiska.
Sossarna. Deras ideologi har bara sakta, men säkert, gått upp i rök, och nu finns bara ren och skär populism kvar.
Miljöpartiet. Har kvar sin ideologi på papperet, men är beredda till stora eftergifter för att få vara med och bestämma. Även här kan man skönja en vänsterorientering som har blivit suddigare, även om miljöpartiet själva alltid har sagt sig vara höger/vänsterneutrala.
Centern. En gång ett socialliberalt parti, idag... som sossarna, ingenting.
Folkpartiet Liberalerna, numera Folkpartiet de smygneokonservativa.
Moderaterna, numera de Nya Öppet Neokonservativa Moderaterna.
Kristdemokraterna, som alltid varit bara konservativa med en unken stank av låg moral.
Och till slut kan vi väl också nämna Sverigedemokraterna, neokonservativa med en unken stank av nynazism.
Det jag tycker mig se under kanten på min foliehatt är en konservatisering (kan man säga så?) av hela det politiska spelfältet i vårt land. Och då är det plötsligt inte riktigt lika konstigt att ett idiotparti som SD kan komma in i riksdagen; de passar faktiskt skrämmande bra in i bilden.
Kan det ligga något i min tanke?
Kan det vara så att informationssamhället triggar en nykonservatism, som ett led i en polarisering, där motpolen är... vi? Piraterna?
Något att tänka på?
... Så finns det förstås de som hävdar att Piratpartiet ÄR konservativt ;)
SvaraRaderahttp://magnihasa.blogspot.com/2009/05/en-konservativ-pirat.html
@Beelze: Nå, vår lilla gosekatt med sina 18 sylvassa medger själv i en kommentar att hennes argumentation har en liten lucka. Men det är alltid kul med lite trolleri! ;)
SvaraRaderaDet hela återuppväcktes lite senare, med andra förtecken. Men just där och då var det ett spel på orden konservera/konservativ. ^^
SvaraRadera