Sidor

tisdag 28 december 2010

Bevisat: Övervakning ger inte säkerhet

Originalartikel av Zac.

Zacs artikel i korthet (den är inte särskilt lång i sin helhet men om du är riktigt lat så får du en sammanfattning här):

 • Det finns c:a 10.000 övervakningskameror i London, som har c:a 7,5 milj invånare
 • Detta kostar 200 miljoner pund om året
 • Detta resulterar enligt Londonpolisen i 6 uppklarade brott per dag
 • Enligt Londonpolisens statistik begås över 2200 brott per dag
 • Zac uppskattar att 200 miljoner pund om året skulle räcka till ungefär 8300 poliser
Så till 10.000-kronorsfrågan; skulle dessa dryga 8000 poliser kunna klara upp fler än 6 brott om dagen?

Bra skrivet, Zac!


Uppdatering: om vi tänker ett steg längre: anta för skojs skull att Zacs uppskattning är lite överoptimistisk; säg att man kanske bara kan anställa 6000 poliser. (Jag väljer naturligtvis den siffran för att den blir enkel att räkna på.)

Då har vi situationen att om 1000 poliser kan klara upp ett brott per dag, så är det ekonomiskt break-even jämfört med kamerorna.

Om 1000 poliser kan klara upp två brott per dag, så får vi alltså redan där dubbel utdelning per investerad krona! Och därtill att vi slipper kränka medborgarnas integritet!

Om vi återgår till att betrakta Zacs uppskattning som realistisk, får vi ungefär 1400 poliser som ska klara upp två brott per dag för att få dubbelt tillbaka, utan integritetskränkning.

Låter både görbart och önskvärt, tycker jag.

Uppdatering 2: Zacs källa för siffrorna 10.000 kameror och 200 miljoner pund.

2 kommentarer:

 1. Visst. Man kan räkna si och man kan räkna så, om man tycker att det är roligt. I verkligheten är det nog ingen som vet hur många kameror som sitter uppmonterade här i London.

  Orsaken är enkel: det är inte något som sorterar under någon specifik myndighet. Många är privata, andra övervakar trafikflödet, osv. Det är endast ett fåtal som är under olika polismyndigheters kontroll... (som t.ex. the Transport Police, som ansvarar för ordningen på tunnelbanan bl.a.)

  Polisen är dock enig om en sak: kamerorna har ingen avskräckande effekt på brottsligheten på gatorna. Den brottslighet som är vanligt förekommande på gatorna begås vanligen av folk som ger blanka fan i om de blir filmade...

  Däremot, säger polisen, ger hjälper kamerorna att lösa en del brott.

  Märkligt nog är detta med kameraövervakning rätt populärt här. (Labour gick till val i området där jag bor med löfte om flera kameror.)

  För den som kommer utifrån är det givetvis svårbegripligt. I ett land där man av "integritetsskäl" inte har id-kort (utan legitimerar sig med elräkningen!) framstår acceptansen av kameraövervakning som obegriplig!

  SvaraRadera
 2. Tack för din feedback, Carl!

  Har uppdaterat med källhänvisning för ett par av siffrorna.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.